A Küldetés kérdései a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló rendelettervezethez

A Küldetés kérdései a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló rendelettervezethez post thumbnail

A 2024. augusztus 5-én jelent meg a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló rendelettervezet és annak indoklása. Ezeket megismerve  a társadalmi egyeztetés keretében az alábbi kérdéseket küldtük el 2024. augusztus 13-án a Belügyminisztériumnak, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár úrnak címezve, és jeleztük, hogy nyitottak vagyunk egy szakmai egyeztetésre. 

A kérdésekre a mai napig nem kaptunk választ. Kérdéseinket ma ismételten elküdtük. Amennyiben választ kapunk, azt közzé fogjuk tenni.

2024. augusztus 24.

a Küldetés – Keresztény Pedagógusok Szövetségének elnöksége

Kérdéseink

Az indoklás szerint “A képzés célja, hogy a pedagógus hivatása gyakorlása során alkalmazott tartalomszabályozókra vonatkozó ismereteit időről-időre megújítsa.”

  1. Van-e bármilyen vizsgálat, felmérés arról, hogy jelenleg a pedagógusok nem ismerik az elvárható és megfelelő mélységben a tartalomszabályozókat?
  1. Mit várnak az indokolásban megfogalmazott cél teljesülésétől?
  1. Kik, hogyan és mikor fogják mérni ennek teljesülését?
  1. Kapnak-e a képzéshez és vizsgázáshoz munkaidő kedvezményt a pedagógusok?

Az indoklás szerint “időről-időre” szükséges megújítani az ismereteket.

  1. Várhatóak-e, és ha igen, akkor milyen időközönként az újabb vizsgák?
  1. Amennyiben nem változnak jelentős mértékben a tartalmi szabályozók, akkor sikeres vizsga esetén mi indokolja ezek szükségessét?

A rendelettervezet szerint a nem teljesítésnek jogkövetkezményei lehetnek.

  1. Milyen jogkövetkezményei lehetnek a nem teljesítésnek?

A rendelettervezet értelmében a képzés teljesítését és eredményét a pedagógus teljesítményének értékelése során a TÉR rendelet 1. mellékletben foglalt táblázat 2. sora szerinti szempont értékelése során figyelembe kell venni. A 2. sorban szereplő “1. Pedagógiai munka minősége” szempontra 28 pont adható, ami a Belügyminisztérium és az Oktatási Hivatal által kiadott szakmai módszertani ajánlás szerint négy részterületre oszlik. 

  1. Melyik részterületnél és hogyan (hány pont értékben) kell figyelembe venni a képzés teljesítését és eredményét?

A fénykép forrása:

facebook.com linkedin.com twitter.com

Hírek, események

Közös ügyeinkről
A Küldetés állásfoglalása a mindennapos testnevelés rendjének módosításáról, a pedagóguspályára visszatérni kívánó kollégák helyzetéről és a
500 gyerek – fél pszichológus
500 tanulóra egy félállású pszichológust finanszíroz az állam. 500 gyerekre 11 kontaktóra j